Taknemmelighed er IKKE løsningen

Taknemmelighed er IKKE løsningen

8. marts 2019 Ikke-kategoriseret 0

Du kender det godt, familie eller omgangskreds rammes af sygdom, død, skilsmisse, opsigelse – you name it….og det får dig i de fleste tilfælde til at stoppe op og reflektere. Og afhængig af katastrofens alvorlighed oversvømmes du af taknemmelighed i det øjeblik, hvor du får øje på alt det, du har i dit liv. Og det giver dig styrke til at kapere situationen, og mod og overskud til at hjælpe dig selv og dem i nød.

Og det er en god følelse. Både at (gen)opdage hvad du har og at have overskuddet til at hjælpe andre.

Sådan har jeg i hvert fald selv oplevet det.

Utallige gange har jeg lovet, at fra nu af vil jeg være taknemlig og huske på, hvor godt det er, at mine forældre ikke er døde, at jeg ikke har kræft, at jeg ikke skal kæmpe for at få mad eller tøj eller tag over hovedet osv. osv.

Men ikke så mange dage efter jeg afgav mit løfte, var jeg tilbage i hverdagen og glemte sådan bevidst at sætte pris på alt i mit liv.

Og det var ikke fordi jeg så rendte rundt og var utaknemmelig. Jeg havde jo igen og igen bevist, at kunne sætte mig ned, gøre regnskabet op og komme ud med et resultat på plussiden. Og sådan tror jeg, at det er for de fleste – det meste af tiden.

Men jeg begyndte at spekulere på, hvordan det ville være, hvis jeg ikke behøvede en katastrofe eller krise i mit liv eller omgangskreds for at samle min styrke. For at mønstre det ekstra overskud og finde det mod, jeg ellers oplevede at kunne finde frem, når kriserne tvang mig ind i refleksion og ud i handling.

Hvordan ville det være at bygge ovenpå alle de gode hændelser i stedet? Og kan jeg bygge på forhånd?

Med disse tanker påbegyndte jeg en rejse henimod bevidst taknemmelighed.

Der er skrevet utallige bøger om taknemmelighed. Der er utrolig mange tips og tricks til at få taknemmelighed ind i hverdagen. Og jeg siger det bare….bøgerne taler sandt! Det virker! Taknemmelighed rocks og bevidst taknemmelighed på daglig basis giver ”even bigger rocks”….hvis man kan sige det sådan.

Af de her sten begyndte jeg at bygge et bjerg. Og jeg fandt ud af, at jeg fra toppen af mit bjerg ser alting mere klart.

Jeg forestiller mig, at alle elementer i mit liv er sten – store og små! Og af de sten, der fylder mig med glæde og taknemmelighed, bygger jeg mit bjerg – mit mentale bjerg (vi har ikke så meget plads i haven).

I dag har jeg et virkelig solidt og højt bjerg – og udsigten derfra er absolut fantastisk!

Herfra er det lettere for mig at række ud og hjælpe andre. Lettere at se mit næste skridt og fra toppen af mit bjerg, er jeg tættere på nye højder, og derfra kommer nye drømme til syne.

Mine sten er samlet via en daglig praksis af bevidst taknemmelighed. Stenene er ikke tunge, og de er ikke en byrde eller en opgave, der skal overstås.

Stenene er alt det gode i mit liv! Og netop fordi jeg har fundet ud af, hvor fedt det er både at bygge mit bjerg og ikke mindst at nyde udsigten derfra, så er jeg altid på udkig efter de gode sten. Så jeg hele tiden kan bygge mit bjerg højere og stærkere.

Altså med sten, der bringer mig smil, stor glæde og taknemmelighed. Sten der viser mig nye sider af livet. Sten der ligner noget, jeg har set før, men ikke kan huske hvorfra. Sten der føles godt! Også selvom de ikke giver mening – lige nu!

Jeg er blevet herregod til at spotte de bedste sten. Det kan du også blive!

Præcis som på en sommerdag ved stranden, hvor du sætter dig for at lede efter sten med hul i, så du kan trække dem på en snor og hænge dem op.

Pludselig kan du fra lang afstand se, om de sten dine øjne falder på er med hul eller ej. Og du oplever hvordan du sparer dig selv for at bukke og strække dig efter sten, der ikke dur. Du ved det bare – og det er let at lade dem ligge og holde blikket fokuseret på de sten, der kan trækkes på en snor.

Sådan er det for mig – med livets sten. Jeg ser rigtig mange af de sten, der bringer glæde og taknemmelighed ind i mit liv.

Ved afslutningen af hver eneste dag har jeg nye sten, som jeg med store smil stabler på mit mentale bjerg, hvorfra jeg igen ser alting mere klart. Og når jeg ser mere klart, får jeg mere overskud og når jeg har mere overskud, har jeg det godt og når jeg er godt tilpas og har mere overskud kan jeg finde bedre løsninger på det, jeg ønsker at finde løsninger på.

Derfor er taknemmelighed IKKE løsningen for mig.

Taknemmelighed er vejen til løsningen.

Jeg ønsker for dig, at du bygger et bjerg af dine egne sten – af alt hvad du har kært og alt, hvad du er taknemmelig for! Og jeg ønsker at du finder sten og bygger videre hver eneste dag!

For jeg ved, at det også kan hjælpe dig til at se mere klart, og at du derigennem til enhver tid kan finde løsning på netop det, du har brug.

Taknemmelighed er meget mere end løsningen.

Tak fordi du læste med!

Kunne du bruge en snak om, hvilken udsigt du drømmer om, hvad der holder dig tilbage fra at bygge dit bjerg og hvad der skal til for at du bygger præcist så højt, du i virkeligheden ønsker?

Jeg tilbyder lige nu enkelte samtaler hver uge til 0 kroner. Skal en af dem blive din, så kontakt mig eller skriv ”Ja tak” i kommentarfeltet, så kontakter jeg dig hurtigst muligt.

Photos from photographers on Unsplash: Samuel Austin, Konstantin Kopachinsky, Zeny Rosalina & Matt Cannon.